Val 2022

Till hösten är det val i Sverige. Nu är anmälan öppen för dig som vill arbeta som röstmottagare. Ett roligt uppdrag och en viktig sak för demokratin. Varmt välkommen med din intresseanmälan!

I september 2022 genomför Sverige val till riksdag, kommun och region. Valdagen är den 11 september och förtidsröstningen pågår den 24 augusti-11 september. Sollefteå kommuns valnämnd har ansvaret för genomförandet av röstningen i vår kommun. Det innebär bland annat att utse och utbilda röstmottagare. Du kan anmäla ditt intresse att arbeta med förtidsröstning och/eller på valdagen.

Arbeta som röstmottagare under valet:

Röstmottagare valdagen den 11 september

Arbetet som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt arbetssätt, en förmåga att vara serviceinriktad, samt höga krav på noggrannhet. Du ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i röstlokalen, ta emot röster, pricka av i röstlängden och ha noggrann uppsikt över valsedelsstället. Alla vallokaler är öppna kl. 08.00-20.00. Efter vallokalens stängning granskas och räknas rösterna.

Under valdagen har ordförande och vice ordförande tillsammans uppgiften att leda planeringen i vallokalen samt delegera uppgifter till övriga röstmottagare.

Om du utses till ordförande eller vice ordförande ansvarar du också för att ta emot valmaterial och ställa i ordning lokalen dagen innan.

Kvalifikationer

  • Du ska fylla 18 år senast på valdagen
  • Du kommunicerar väl på svenska i tal och skrift
  • Du ska vara stresstålig, serviceinriktad och noggrann
  • Du är inte listad/valbar för ett parti i aktuella val

Intresseanmälan - arbeta på valdagen >

Röstmottagare förtidsröstning 24 augusti-11 september

Kontakt

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta valnamnden@solleftea.se

Till toppen