Apotekshuset - konst och kultur

Apotekshuset från gågatan. Röd tegelfasad med tinnar och torn.

STÄNGT 6 NOVEMBER

Öppet: onsdag 12:00 - 18:00, torsdag - lördag 11:00 - 15:00
Obs! Ändrade öppettider. Fram till den 20 november är Apotekshuset stängt på tisdagar.

Aktuella utställningarna är:
TRANSTILLSTÅND - Zafira Vrba Woodski

Erika Kristofersson Bredberg - glaskonst

Martin Jonsson - bonden från Bollsta

Nallar - ur Yngve Sundqvists leksakssamling

Helmer Osslund - ur kommunens konstsamling

Upplev en kulturskatt i Sollefteå stad!

Intressanta utställningar komletteras med evenemang, bildverkstad för pedagogisk verksamhet, workshops och "prova på" kvällar.

Våra utställningar och aktiviteter ska visa på bredden, där konstens alla former, uttryck och arter synliggörs. Kvalitet, innovation och tillgänglighet genomsyrar verksamheten och vi ska fungera som en samlingspunkt och kulturell arena.

Aktuellt

20 november kl 15 - 18
Vernissage - TRANSTILLSTÅND

Konstnären Zafira Vrba Woodskis utställning TRANSTILLSTÅND öppnar lördag den 20/11 kl 15 med samtal, filmvisning och uppmärksammande av Trans Day of Remembrance.
Zafira tar dig med i utställningen Transtillstånd som är en resa bortom tid och rum där queert mod, minnesstunder för döda vänner, könsuppdelade toaletter, syskonskap och tvångssteriliseringar samsas med euforin av att vara transperson.

Program
kl 15 Vernissaget öppnar
kl 15:30 Performance med skådespelerskan Kay Bradshaw och visning av Zafiras film: Death is my pronoun
kl 16 Samtal mellan Zafira och Kay om könseufori, transerfarenheter och queera släktskap. Samtalet hålls på engelska
kl 17 Minnesstund för Trans Day of Remembrance
kl 18 Vernissagen är slut

Utställningen Transtillstånd pågår till och med 15:e januari 2022. Öppet tisdagar 11-15, onsdagar 12-18 och torsdagar-lördagar 11-15. Stängt söndagar och måndagar.

 

Nyinvigning av Helmer Osslund i Blårummet 27 oktober!
Kl 12:00 Jan Molander håller ett kortare föredrag om Osslund
Kl 12:20 Öppnas Blårummet upp för besökare
I blårummet hänger kommunens samling av Helmer Osslunds målningar. Sex av målningarna har under en längre tid varit på Västernorrlands Museum för restaurering och konservering. Nu är de tillbaka i Apotekshuset håller för att nu hängas upp i Blårummet.

En av målningarna som restaurerats är Islossning i Faxälven, från 1917. Den är målad på smörpapper och färgen som hade släppt från papperet ligger nu åter på plats. Välkommen att se denna vackra målning och många fler!

Islossning i Faxälven

Ny profil - Ah!
Designern Michael Hardt har skapat vår nya identitetsprofil som är under lancering. Profilen kan redan nu ses ovanför vår entrédörr.

entrédörr med profillogga

Vi håller också på att bygga upp receptionen med en konstshop. Förutom litteratur och skrifter så kommer konstshopen framförallt att fyllas med konst och konsthantverk från våra utställare.

I konstshopen har vi även skapat plats för en ”pop-upp” försäljning. Denna yta är vikt för konsthantverkare, småföretagare och UF-företagare. Platsen kan hyras för endast 200kr/dag eller 10% av försäljningen. Max 5 dagar /månad beroende på efterfrågan. Den som hyr ansvarar själv för passning och försäljning.

Är du intresserad och vill veta mer hör av dig till 0620-682263 eller maila till apotekshuset@solleftea.se


Kontakt