Brottsförebyggande satsning för att öka kunskapen om sexualbrott på nätet

Att ta, ha och dela nakenbilder kan vara brottsligt. Polisen ser många fall där unga människor skickar nakenbilder till någon som de litar på, men i nästa steg sprids de vidare.

Polisen inleder en brottsförebyggande satsning för att öka kunskapen om sexualbrott mot barn och ungdomar på nätet. Satsningen bygger på att ge skolan, föräldrar och barn olika verktyg för en tryggare tillvaro på nätet. 

Att dela nakenbilder och andra kränkande bilder är olagligt och spridningen av bilderna kan få utsatta att må väldigt dåligt.

Med nakenbilder menar vi sexualiserade bilder eller filmer på barn. Det behöver inte betyda att man är helt naken utan det kan räcka med att man är lättklädd eller att bilden är av sexuell karaktär på annat sätt.

Här finner du material och vidare information om satsningen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Polisens råd - tänk så här på nätet

  • Tänk efter innan du går med på att fotograferas eller filmas naken eller lättklädd. Filmer och bilder kan snabbt och lätt spridas till många.
  • Berätta inte ditt namn, ålder, födelsedatum, adress, telefonnummer, skolans namn eller lösenord. Tänk på att vissa appar delar sådan här information om dig automatiskt.
  • Använd sekretessinställningarna. Välj hur synlig du vill vara på appar som till exempel Snapchat eller TikTok. Låt en vuxen hjälpa dig om du tycker det är svårt.
  • Tänk på vad du delar och lägger upp. Var särskilt försiktig när det gäller sexuella bilder och filmer. Du vet inte hos vem eller var bilden hamnar.
  • Säg nej om någon ber dig att göra något du inte vill eller är obekväm med.

Vad kan du som vuxen göra?

Det förebyggande arbetet är viktigt och därför ser vi gärna att föräldrar, skolpersonal och andra vuxna pratar regelbundet med barnen för att skapa en trygg vardag på nätet.

Här finner du som vuxen mer information och råd om vad du kan göra. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.